Status på Jagten på de tyske aner 2021-2022

Det er på én gang spændende men også en smule frustrerende at forske i de tyske aner. Spændende, fordi det er noget af et detektivarbejde men også enormt lærerigt og lidt af en sejr, når jeg finder nyt. Men samme detektivarbejde også pænt frustrerende de steder, hvor jeg ikke synes at kunne bryde igennem muren.

Men et stykke videre er jeg da kommet, og det er derfor på tide at gøre en status:

#1 Ernst Petscher, murersvenden på Stevns, var den første, jeg forsøgte at finde mere om. Det lykkedes ikke – ikke engang en antydning af hvor, han kom fra. Mit bedste bud på nyt er at besøge Københavns stadsarkiv og få adgang til kopier af Murerlaugets protokoller dér. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jagten på de tyske rødder #7 – Hvor familen Muurbeck oprindeligt kom fra?

En gren af familien har længe rumsteret i baghovedet.
Hvor mange af mine andre aner har patronymer, bar en stor del af min mands aner slægtsnavne som Heidenreich, Pescher og Schlichting. Navne, der klinger af noget tysk og også viser sig at være aner fra Schleswig og Holstein. Og så er der slægtsnavnet Morbech – også set i formerne Mourbech, Muurbech, Morbeck mv.
Jeg har set det i dets forskellige former i danske, svenske og tyske kilder.
Men hvor kom det fra oprindeligt?

Den allerførste med navnet i svigerfamiliens slægt som jeg kender til, er Johannes Muurbeck. Han skulle være født ca 1763, boede i København, var murer, gift med Anne Marie Koch og fik seks børn. Det er alt, hvad jeg ved. Intet om hvor eller hvornår, Johannes – eller hans hustru, for den sags skyld – døde.
Som murer kunne Johannes godt forestilles at være kommet hertil som håndværker på valsen. Men selvom murernes arkiver ikke er online, så er optagelserne om københavnsk borgerskab. Og da Johannes var murermester, havde han helt sikkert søgt om og fået borgerskab. Ha! Og ganske rigtigt; i 1799 løste den gode Johannes borgerskab i København. Ikke nok med det; der står at han var født i Skåne. Med andre ord, var Johannes Muurbeck svensk. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Detektiven kalder #2.4 – Otto Christian Bengtson – en førsthåndsberetning om “kaptajn Otto Bengston”

For knapt to uger sigen fik jeg noget af en overraskelse, da der poppede en mail ind om at der lå et nyt svar på et af mine indlæg i Ancestrys forums.
Det er lang tid siden, jeg har skrevet noget derinde, men jeg blev ellevild, da jeg så at det var et svar til et af mine spørgsmål om Otto. Hvad kunne det være?
Det viste sig at være fantastisk historie.
En lokal slægtsforsker i Jefferson County, Texas, USA, var ved at scanne en række artikler og kronikker ind, alle skrevet af en lokalhistoriker, da hun faldt over en om “Kaptajn Otto Bengtson” og syntes, at navnet virkede bekendt. Det gjorde det netop fordi jeg havde skrevet et spørgsmål om ham på Ancestry for et par år siden. Hun havde scannet artiklen ind og ville sende den til mig. Som hun selv skrev var hun usikker på om det mon var den samme, men noget tydede på det.
Det er ham.
Og sikke en skildring. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Johanna “Jana” Christensdotter – min svenske 3*tipoldemor i Halland, Sverige

Inspireret af at det svenske ArkivDigital har gjort alle sine arkivalier gratis denne weekend, besluttede jeg mig for at se, om jeg mon kunne finde nye oplysninger om visse svenske aner.
Først måtte jeg tjekke de svenske kirker i Tyskland (hvis arkiver pt kun findes online på ArkivDigital) igennem i håbet om at finde nyt om Otto Christian – dog uden held.

Men jeg har stadig et par svenske formødre, der driller lidt, så det var oplagt at se efter i de læsevenlige arkiver.
Bl.a. ved jeg kun meget lidt om Johanna Christensdotter, også kaldet Jana, en af mine 3*tipoldemødre. Jeg ved, hvornår hun blev gift og hvornår hun døde. Jeg ved også, hvem hun blev gift med og hvilke børn hun fik, men hvor hun er født og hvem hendes forældre var, er stadig en gåde. Hun levede det meste af sit liv i Kvibille, men jeg har aldrig med sikkerhed fundet hendes fødsel eller dåb dér.
Johanna blev født ca. 1769 og gift i en alder af 17, da hun 2. Juledag 1786 sagde “ja” til Anders Nilsson i Kvibille kirke. De flyttede til Styrestad, et område i Kvibille sogn, og blev forældre til seks børn, hvoraf fire dog døde som spæd. Børnedødeligheden var høj dengang, og i Kvibille så det ikke anderledes ud; det er ikke få døbte, den lokale præst har skrevet “död” med sirlige bogstaver for at markere, at dette barn døde inden for de første få måneder, uger eller endda dage af sit liv. Jeg kan godt li’ at se, hvordan han gjorde sig umage som for at ære dem en sidste gang.
Den ene af de to børn der nåede at vokse op var datteren Christina Andersdotter, der giftede sig med Magnus Pehrsson og blev farmor til min oldemor Josefina – den højtskattede oldemor, som jeg ganske vist aldrig har mødt, men som har inspireret mig til at finde slægtens historie. Og stadig formår at give mig overraskelser Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Detektiven kalder #2.3 – Otto Christian Bengtson – han kendte sandheden om sit fødested

Det er så svært at give slip på Otto, min oldemors uægte søn!
Første gang, jeg skrev om ham, var da han under en søgen efter helt andre slægtninge, pludselig dukkede op i kirkebogen. Det var temmelig uventet, for hverken min far – som altså er hans nevø – eller andre i familien lader til at have kendt til ham. Senere hen har jeg forsøgt at finde ud af, hvad der skete med ham i Detektiven kalder #2.1 og Detektiven kalder #2.2. For han jo findes et sted. Nogle ville nok mene at det var ved at blive en besættelse for mig at finde ham, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Men jeg giver ikke op – jeg hader at give op.
Og nu er der nyt…! Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather