Jagten på de tyske aner #2.2 Sadelmageren i Endeslev. Var han ud af en militærfamilie?

Da jeg skrev om Johan Heidenreich sidst, ventede der et besøg på Rigsarkivet for at kigge i de gamle skøder fra Vallø Gods. Selvom det var interessant læsning, dukkede der intet nyt op. Desværre.
Kan det tænkes at Johan som sadelmager havde fået tildelt en arbejderbolig som en del af lønnen og slet ikke var fæstebonde? Arbejderboliger var kendt tilbage fra 1600-tallet, og jeg har før set andre slægtninge ansat på et gods og med arbejderbolig.

Uanset hvad, var jeg stadig på bar bund i forhold til hvorfra, han kom.
Men jeg nægter at give op. Ikke endnu.
Johan kom til Enderslev ca 1721. Han var da allerede gift, med Ane Marie Jensdatter, og havde sønnen Friderich på 7-8 år, fra et tidligere ægteskab. Umiddelbart ser de ikke ud til at have haft slægtninge i Enderslev. Men de må jo komme et eller andet sted fra.
Godset var dengang ejet af dronning Anna Sophie (Frederik 4.s hustru, først til venstre hånd da han allerede var gift). Ikke at hun højst sandsynligt har haft noget med parret at gøre (selvom hun boede fast på Vallø hver sommer, er det tvivlsomt at hun ligefrem omgikkes de tjenende ånder og bønder privat), men jeg synes alligevel at det er interessant bl.a. fordi jeg som skolepige elskede historien om hende. Hun fik frataget Vallø i 1730, da hendes stedsøn, Chr. 6. blev konge og i stedet gav Vallø til sin egen hustru, den nye dronning Sophie Magdalene. Hun oprettede i 1737 frøkenstiftelse på Vallø. Hvornår og hvordan Johan og hans familie kom fra Vallø til Bistrup gods, ved jeg ikke. Det kan være at noget af jorden blev solgt fra til Bidstrup, eller at de to godser byttede jord. Det kan også være at han blev fyret eller selv rejste, da der var ejerskifte i 1730. I hvert fald står der ikke længere “paa Valløe Grevskabs gods” ud for kirkeindførsler ved familien efter 1730. Ja, jeg kan godt li’ tanken om at familien forlader Vallø omkring den tid, Anna Sophie mistede godset…!
Desværre ser det ikke ud til at fæstebrevene for tiden omkring 1730 er bevaret for Bistrup Gods. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Status på Jagten på de tyske aner 2021-2022

Det er på én gang spændende men også en smule frustrerende at forske i de tyske aner. Spændende, fordi det er noget af et detektivarbejde men også enormt lærerigt og lidt af en sejr, når jeg finder nyt. Men samme detektivarbejde også pænt frustrerende de steder, hvor jeg ikke synes at kunne bryde igennem muren.

Men et stykke videre er jeg da kommet, og det er derfor på tide at gøre en status:

#1 Ernst Petscher, murersvenden på Stevns, var den første, jeg forsøgte at finde mere om. Det lykkedes ikke – ikke engang en antydning af hvor, han kom fra. Mit bedste bud på nyt er at besøge Københavns stadsarkiv og få adgang til kopier af Murerlaugets protokoller dér. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jagten på de tyske aner #5.1 Den musikalske soldat

Endnu en slægtning kom til København fra Rendsburg i kraft af sin ansættelse hos militæret, nemlig Johann Carl Friedrich Hoffmann. Også han blev indlogeret på Kastellet. Og blev i øvrigt morfar til Eva Grølsted, som senere hen giftede sig med Carl Schlichting fra forrige afsnit.

Igen ved jeg en del om hovedpersonen, Johans, liv i Danmark. Men intet om livet i Tyskland. Og denne gang er det virkelig intet. For Johans fødeår ændres i de forskellige kilder, og han er opgivet som født et sted mellem 1785 og 1790. Heldigvis er han opgivet som værende født i Rendsburg. Men når der så ikke er nogen, med det navn – eller noget der ligner – i Rendsburg der er født i samme periode eller bare tæt på, bliver det svært… Sagen er nok rettere den at han har været bosiddende i Rendsburg i forbindelse med sin militærkarriere.
Men hvor kom han så fra? Og hvem var hans forældre? Det er det, jeg ønsker at finde ud af.
Allerede nu kan jeg godt røbe at det lykkedes, og at Johans barn- og ungdom forløb helt anderledes end hvad jeg havde regnet med… Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jagten på de tyske aner #4.1 Soldaten fra Rendsburg

Omtrent samme tid som snedkeren Joachim fra Rendsburg landede i København, ankom også soldaten Carl fra Rendsburg til København.
De to var oven i købet jævnaldrende, da Joachim Petersen var født i 1832 og Carl i 1834.

Carls fulde navn var Carl Frederik Vilhelm Schlichting, og det er naturligvis ham, dette afsnit handler om.
Jeg ved, at han voksede op i en militærfamilie i Rendsburg-bydelen Neuwerk. Men mens jeg ved en del om hans liv i Danmark, er dét at han voksede op i Neuwerk stort set det eneste, jeg ved om hans liv i Tyskland. Det er præcis hans barn- og ungdom i det holstenske, jeg håber at finde ud af mere om. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

En weekend med de militære stambøger – søndag

En hel aften blev brugt på at lede efter Lorenz. Og jeg er ærgerlig over at måtte skrive, at jeg ikke fandt ham. Øv – rent ud sagt.
Efter en del søgen kom jeg frem til at der var flere regimenter, han kunne have tilhørt. Det mest oplagte var nok det Holstein-Holsteinborgske Rytterregiment (senere kaldet Oldenborgske Rytterregiment og Oldenborgske Kyrasserregiment). Det havde godt nok garnisonsby i Møgeltønder, men to af kompagnierne var indkvarteret i Tønder i perioden 1736-1742. Men suk, stambøgerne fra det regiment er kun bevaret fra 1758 og frem, på Familysearch endda først fra 1768. Og dér var han ikke at finde. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather