Jagten på de tyske rødder #7 – Hvor familen Muurbeck oprindeligt kom fra?

En gren af familien har længe rumsteret i baghovedet.
Hvor mange af mine andre aner har patronymer, bar en stor del af min mands aner slægtsnavne som Heidenreich, Pescher og Schlichting. Navne, der klinger af noget tysk og også viser sig at være aner fra Schleswig og Holstein. Og så er der slægtsnavnet Morbech – også set i formerne Mourbech, Muurbech, Morbeck mv.
Jeg har set det i dets forskellige former i danske, svenske og tyske kilder.
Men hvor kom det fra oprindeligt?

Den allerførste med navnet i svigerfamiliens slægt som jeg kender til, er Johannes Muurbeck. Han skulle være født ca 1763, boede i København, var murer, gift med Anne Marie Koch og fik seks børn. Det er alt, hvad jeg ved. Intet om hvor eller hvornår, Johannes – eller hans hustru, for den sags skyld – døde.
Som murer kunne Johannes godt forestilles at være kommet hertil som håndværker på valsen. Men selvom murernes arkiver ikke er online, så er optagelserne om københavnsk borgerskab. Og da Johannes var murermester, havde han helt sikkert søgt om og fået borgerskab. Ha! Og ganske rigtigt; i 1799 løste den gode Johannes borgerskab i København. Ikke nok med det; der står at han var født i Skåne. Med andre ord, var Johannes Muurbeck svensk.

Johannes Muurbeck udløser borgerskab i København 1799.
Kilde: Borgerskabsprotokoller fra København via Familysearch.org

Svaret lå altså lige for. Det var nu først under denne serie, at jeg blev opmærksom på at protokollerne om københavnske borgerskaber var uploadet til Familysearch.
Og selvom jeg kunne lukke afsnittet her, kan jeg ikke lade være med at tilføje noget mere.
For selvom det altid er en rigtig god idé at tjekke de oprindelige kilder efterfølgende (med mindre der linkes direkte til kilden), skader det ikke at søge i diverse databaser. Tværtimod. Det var et godt stykke tid siden jeg sidst havde kigget på de ældste generationer af Muurbech-slægten. Så da der er tastet og uploadet en del kilder siden da, syntes det oplagt at starte dér, når det nu ikke var lykkedes mig at finde hverken Johanns eller hustruens begravelser tidligere.
Det viser sig så at Johannes og Anne Marie fik et syvende barn, en datter, i Sørbymagle nær Slagelse i 1812. Familien forlod altså København. Indtil nu vidste jeg kun at én søn som voksen måtte have forladt København, men nu tyder det altså på at det var hele familien. Endelig et gennembrud!
Og ved gennemgangen af kirkebøgerne fra egnen, fandt jeg efterhånden både Johannes, Anne Marie og flere af deres børn.

Johannes var ellers murermester i København og ejede et større hus på det, der i dag er Rådhuspladsen. Adressen var ganske vist ikke lige så fancy dengang, som i dag. Men det må alligevel ha’ set godt ud.
Jeg ved nu at han og familien forlod København senest 1812. Måske blev konkurrencen i hovedstaden for hård. Slagelse var under alle omstændigheder dengang en vigtig handelsby, så Johannes har måske håbet på at skabe en ny forretning dér. Da han dør i 1829 efterlader han dog ikke nogen større formue. I det hele taget klarer familien sig kun med nød og næppe, hvilket igen kan være årsagen til at flere i familien vender snuden tilbage mod København.

Jeg har ikke fundet Johannes dåb i Skåne, men heller ikke søgt nærmere. Til gengæld har jeg søgt lidt på slægten og fundet ud af, at den oprindeligt stammede fra Holland. De kom da vidt omkring!

Kilder:
Kirkebøger fra Slagelse og Sørbymagle
Borgerskabsprotokollerne fra København
Københavnske jævnførelsesregistre 1689-2008 på Selskabet for Københavns historie

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.