Jagten på de tyske rødder #8.1 Skomagerfrimesteren i Tønder

Efter min succes med at finde Muurbech-familiens oprindelsessted, har jeg fået blod på tanden. Vil det mon lykkes mig at finde ud af om Lorenz Matthiesen var tysk, dansk eller noget helt tredje?

Snit af Uldgade i Tønder. Huset i midten er det hus, Lorenz købte til sig og sin familie.
Kilde: Eget foto sept 2016

Den gode Lorenz Matthiesen har voldt mig hovedbrud i årevis. At han blev gift, stiftede familie og blev borger i Tønder har længe været kendt. Intet sted har jeg kunnet finde navnene på hans forældre – andet end at man må formode at hans far hed Matthias. Så om han kom fra Tønder, omegnen eller et helt tredje sted er en gåde. Lorenz blev født ca 1721, men selvom der blev født et par stykker deromkring i Tønder med navnet Lorenz Matthiesen, er det ikke sikkert at det er ham. Optegnelser om konfirmation og vielse i Tønder rækker ikke så langt tilbage, at det de omfatter Lorenz, så det ikke været muligt at hente flere oplysninger dér.
Heldigvis findes der et væld af øvrige kilder om Tønder – mandtalslister, skøde- og panteprotokoller, skattelister, borgerskabsprotokoller, lister over indkvarterede soldater, breve til og fra borgmestrene og meget, meget mere. Man får virkelig mulighed for at dykke ned i byens historie samt livet, som det tog sig ud i den gamle købstad.
Her har jeg fundet en række spændende ting, der både kan fortælle mig lidt mere om hvem han var, men også om hvordan han og hans familie levede. Bl.a. ved jeg at han og hustruen lagde rum til en række forskellige lejere, alt lige fra små-familier til kniblinge-piger og soldater (det sidste har ganske vist nok været påtvunget af myndighederne; Tønder var garnisonsby og det var ofte håndværkerfamilierne og lignende, der måtte huse soldaterne). Jeg ved også, at han var vidne, da en soldat forsøgte at rømme – det var ikke kedeligt, dér i Tønder!

Ikke bare Lorenz fødested og ophav er en gåde. Også hans opførsel er det, for ud fra diverse lister kan jeg se at han i flere omgange forlader hjemmet. Hvor skulle han hen? Hvad lavede han? Hjælpe slægtninge, hvor de nu end boede? Tjene ekstra penge? I 1769 vender han endeligt hjem til Tønder. Lige tids nok til at optræde i folketællingen, inden han samme år blev hospitalslem. Dér opholder han frem til sin død 1780.

Folketællingen fra 1769, hvor Lorentz Matthiesen for sidste gang ses boende sammen med familien.
Kilde: Folketællingen fra Tønder 1769

Gennem årene har jeg fået mange gode råd til hvordan, jeg skulle finde ham. Men desværre har intet af det båret frugt endnu. Jeg har også fundet en række mulige slægtninge i kirkebøgerne og mandtals- og skattelisterne. Indtil videre har de nu ikke med sikkerhed kunnet verificeres som slægtninge. Men det er efterhånden tydeligt, at disse mulige slægtninge er det bedste spor, og jeg må finde alt, hvad jeg kan finde om dem.

Jeg har listet op, hvad jeg med sikkerhed ved om Lorenz:

  • Han var født ca 1720-22, men højst sandsynligt ikke i Tønder eller andre sogne i det gamle Tønder amt
  • Han var skomager. Og frimester, hvilket måske betyder at han havde en baggrund som hvervet soldat
  • Han løste borgerskab i april 1743
  • Han blev gift senest 1744 med enken Karen Christensen Jacobsen. Og havde gjort hende gravid cirka april 1743, altså samtidig med at borgerskab løstes
  • Han bar tilnavnet Pelzer/Peltzer
  • Hans far hed højst sandsynligt Matthias
  • Han fik seks børn hvoraf kun to blev voksne. Navnene var Samuel, Christina, Matthias Christian og Johanna Lucia. Pigernes navne kan måske give et praj om hvad hans mor hed
  • Han døde i 1780
  • Tidligere gik jeg meget op i at han var frimester. Mange frimestre blev det nemlig på den baggrund at de havde være soldater, og efter endt tjeneste slog sig ned i den by, garnisonen nu havde ligget i, og så skulle finde en levevej. Nogle af dem havde måske lært lidt håndværk under vejs, eller havde lært lidt af deres far inden de blev soldater. Med status som frimester behøvede de ikke at aflægge mesterprøve, men kunne drive selvstændigt håndværk – og uden at være optaget i lauget eller have lærlinge. Men skulle det virkelig være med den baggrund, Lorenz blev frimester, ville han have startet som soldat som 13-14 årig, og det var alligevel langt de færreste der gjorde det (mest af alt fordi det ikke var lovligt for hæren at optage så unge knægte).
    Hans fornavn og patronym er også meget almindeligt og udbredt på egnen, både omkring Tønder og sydpå, i Nordfriesland. Da Lorenz mødte Karen var hun enke og mor til to børn. Hvornår præcis, de to giftede sig og om det var før eller efter, han fik sit borgerskab, vides ikke. Men noget tyder på at han havde travlt med at løse sit borgerskab og dermed måske brug for at tjene penge for at forsørge sin nye familie. For der findes der en korrespondance, hvoraf det fremgår at Tønders borgmester har rykket kongen for tilladelse til at give Lorentz borgerskab. I øvrigt tillod købstæderne oftest ikke håndværkere til at yde erhverv uden at opnå borgerskab indenfor et år. Frimester eller ej.

    Brevet, hvor Tønders borgmester bliver rykket for et svar om Lorentz Matthiesens borgerskab.
    Kilde: Korrespondance, indkomne breve til Tønder Rådstue

    Tilnavnet Pelzer/Peltzer er ret interessant. Godt nok var Peltzer betegnelsen for en, der handlede med skind, og det kan derfor have været tilnavnet på flere forskellige, der handlede med skind. Men ikke desto mindre fandtes der i slutningen af 1600-tallet en større familie med tilnavnet i Tønder, ligesom der er flere i f.eks. Åbenrå. Jeg har ikke fundet en forbindelse mellem Lorenz og nogle af disse familier endnu, men det er jo stadig interessant. Ligesom det er ret interessant, at der stadig findes et par borgere med tilnavnet Pelzer i Tønder, samtidig med at Lorenz boede der. Den ene Pelzer var i øvrigt kusk, så han har i hvert fald ikke fået sit tilnavn efter hvervet.
    Det er i øvrigt værd at bemærke, at Lorentz nogle gange optræder med og andre gange uden tilnavnet. Det har helt sikkert været nødvendigt for at skelne mellem de forskellige Lorenz Matthiesen’er der boede i byen.
    Mange tilflyttere tog også et tilnavn efter det sted, de kom fra. Men udover Pelzerhaken (en forstad til Neukirchen, hvor der desværre ikke var nogen Lorentz) har jeg ikke fundet hverken Pelzer eller Peltzer på det europæiske kontinent.

    Hvilket igen bringer mig tilbage til, at det må være blandt mulige slægtninge i Tønder, at gåden om Lorenz fødested skal findes. Én gang for alle vil jeg finde ud af, hvor han blev født.

    Mulige slægtninge i Tønder:

  • Mor? Christina, Matthias Pelzers kone, der døde i Tønder i 1747, 66 år gammel. Det passer perfekt med navnene, og også meget godt med alderen. Mystisk nok kan jeg ikke finde nogen Matthias Pelzer i kirkebøgerne. Men det er jo tydeligt, at han boede i Tønder
  • Far? Matthias Peltzer, enkemanden efter Christina. Eneste spor efter ham er ved hustruens død og begravelse
  • Søster? – Anna “Ancke” Magdalena Matthiesen, der døde i Tønder i 1760. En Anna Magdalena Matthiesen optræder som fadder til nogle af Lorenz børn. Det kunne godt være denne – der er i hvert fald ikke andre med samme navn i byen. Denne Anna var gift med Carsten Heissel, og fik to børn med ham. Begge børn døde dog som små. Og havde hverken Lorenz eller hans kone som faddere
  • Slægtning Johann Peltzer. Optræder ikke i kirkebøgerne, men ejede et hus i byen som han lejede ud
  • Svoger? Carsten Heissel – ovennævnte Anna Magdalenas mand – gift på ny efter den første hustrus død. Det vides dog ikke med hvem, eftersom vielsen ikke er foretaget i Tønder. Senere forlader han også Tønder, men har stadig et hus som han lejer ud
  • Øvrige mulige søskende blandt fadderne; Las/Hans og Anna-Christina Matthiesen. Flere Hans’er og en Anna-Christina M død i 1755. Men ellers er ingen af disse inkl. ovennævnte Anna Magdalena født i Tønder.

    Jeg ville gerne være begyndt med Christina Pelzer, da hun synes den mest sandsynlige slægtning til min Lorentz. Men de protokoller der går tilbage før 1747, nævner kun mænd og eventuelle enker. I stedet gik jeg i kast med Matthias Peltzer – der også må siges at være et oplagt bud som forælder til Lorentz. Der er intet mindre end otte voksne Matthias’er i Tønder i 1747, da Matthias Pelzer opholdt sig i byen. Godt nok ingen med navnet Peltzer/Pelzer, men som nævnt optrådte de oftest kun med patronym i de officielle kilder, så at jeg skulle finde ham blandt de otte var jeg indforstået med. Spørgsmålet var så bare hvem af de otte, det nu var.
    Det er endelig lykkedes mig at finde ud af. For nylig blev jeg opmærksom på nogle skøde- og panteprotokoller på Familysearch som ikke er tilgængelige på Rigsarkivets hjemmeside. Ved at krydstjekke og sammenligne alle informationer fra de mange kilder, er der faktisk kun én tilbage. Matthias Lorentzen.
    Denne Matthias boede til leje i Spikergade, men forlod Tønder i løbet af 1747. Samme år som Christian Pelzer døde. Han var ikke født i Tønder, og fik han børn, var de heller ikke født der. Samtidig har jeg også én gang for alle kunnet sætte fædres tilnavne og/eller erhverv på de Lorentz Matthiesen’er der blev født og/eller levede i Tønder samtidig med min. Og – igen; endelig – kunnet konkludere at min Lorentz ikke er født i Tønder.
    Så langt, så godt.

    Bedste spor efter forældrene var stadig Matthias og Christina Peltzer.
    Matthias patronym Lorentzen gjorde ham ikke mindre oplagt.
    Nu gjaldt det bare om at finde ud af, hvor parret kom fra og hvad der blev af Matthias Lorentzen Pelzer.
    For at finde ud af hvornår ægteparret kom til Tønder, gik jeg i gang med de ældre kilder i Tønder. Men dét, der før var en lang række af mulige aner var nu langt mere overskueligt. For jeg vidste præcis hvem, jeg søgte.
    Det viser sig at Matthias Lorenzen Peltzer, hans hustru og eventuelle børn har bosat sig i Tønder i løbet af 1740-41. Ganske tæt på den unge enke Karen, der senere skulle blive gift med min Lorenz… Og kun et par år før jeg har det første spor af min Lorentz, nemlig da han løser borgerbrev og køber ejendom (højst sandsynligt godt hjulpet på vej af Karens arv efter hendes første ægtemand).
    Det begynder jo at lige noget, dét her!

    Første spor af Matthias Lorentzen i Tønder. Skattelisten 1741 der viser den ydmyge skat, Matthias betalte i forhold til andre beboere i Tønder. Han har ikke haft et særlig indbringende arbejde.
    Kilde: Rente-Schatzungs-Anlage 1741-1760 fra kæmnerkontoret på Tønder Rådstue via sa.dk

    Jeg har tidligere ledt efter Lorentz Matthisens fødsel i de omkringliggende sogne. Både på den danske og tyske side af grænsen. Uden held.
    Men flere af sognene syd for grænsen er i mellemtiden kommet online, så jeg forsøgte igen.
    Men suk, til trods for at jeg nu har været alle tilgængelige sogne i Nordfriesland igennem i årene omkring Lorentz fødselsår, har jeg ikke fundet hans dåb. Enten har jeg overset noget, eller han er født i et af de sogne, der stadig mangler dåbskirkebøger fra, eller han er født længere væk.
    Samtidig med at lede efter Lorentz, har jeg også ledt efter den formodede søster. Fortsat uden held. Heller ikke de forskellige online databaser har givet pote. Heller ikke hendes mand, Carsten Heissel/Hissel er det lykkedes mig at finde meget mere ud af om. Dog ved jeg nu, at han blev født i Tønder i 1709. Samt at han helt sikkert ikke døde i Tønder.
    I stedet for ledte jeg nu efter Johan Peltzer. Det viste sig at det var helt tilbage i 1500-tallet, at han ejede et hus i Tønder. Så cirka 100 år før, Lorenz boede i byen. Til gengæld er det pudsigt nok det selvsamme hus, Lorenz senere køber til ham, Karen og deres voksende familie. Men yderligere sammenhæng er desværre ikke fundet.

    At lede efter de forskellige, formodede slægtninge, har altså givet noget. Men ikke nok til at finde frem til hvor, Lorentz er født.
    Det er virkelig en familie, der driller. Men netop fordi de er så svære at forske i, er jeg endnu mere glad for det lille gennembrud, jeg har fundet: At Lorenz var tilflytter og kom til Tønder sammen med sine forældre, Matthias og Christina, i starten af 1740’erne.
    Nu mangler jeg “bare” at finde ud af hvor, de så kom fra…

    Kilder:
    Om at løse borger
    Om borgerbreve
    Om frimestre
    Mere om frimestre
    Om laug og borgerskaber
    Folketællingen fra Tønder 1769
    Mandtalsregistre, brandtakstationer, skattelister, korrespondance og borgerskaber fra Tønder
    Kirkebøger fra Tønder
    Bogen “Bevaringsværdige huse i tønder” fra 1980.

    (Visited 4 times, 1 visits today)
    Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.