DNA-Overblikket 2023

DNA fylder stadig meget i min slægtsforskning. Det er et fantastisk værktøj til at finde til at finde slægtninge; til at løse gåder eller verificere udlagte barnefædre samt til at lære familiens historie endnu bedre at kende, når man støder ind i matches, hvis efterkommere sidder med nye bider af slægtens fortælling.

I slutningen af november 2023 opgraderede jeg – mod en klækkelig sum men trods alt med Black Friday-rabat – min mands YDNA-test til den helt store – Big Y-700. Håbet er at finde nyt om hans 4*tipoldefars, Christoph Petersen, oprindelse. I skrivende stund venter jeg tålmodigt, men i det mindste fik jeg så sent som i går en fin, opdaterende mail fra FTDNA. Jeg må vente tålmodigt lidt endnu. Det skal blive spændende at se, om vi bliver klogere på hvor den gode Christoph stammede fra!
November blev også måneden, hvor jeg takket være et nyt, stærkt match, fik verificeret den sidste af mine tipoldeforældre, så alle 16 nu er verificerede. Typisk lykkes det ikke at verificere mere end 14 ud af ens tipoldeforældre, men ved at uploade mine forældres DNA er det altså lykkedes. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Godt Nytår 2024

Så blev det 2024.
2023 bød på en blandet omgang:
Gennem min slægtsforskning har jeg mødt endnu flere interessante mennesker og “nye” slægtninge. Det er også blevet til en del forskning og ny lærdom. Jeg bilder mig selv ind at jeg efterhånden kender de gængse kilder – kirkebøger, folketællinger, mandtalslister, lægdsruller, militære stambøger, alimentationsprotokoller mv. godt – men der dukker nye tilføjelser op, eller jeg finder nye, uudforskede kilder der giver et endnu bedre indblik i slægtens historie. Dvs. jeg overraskes stadig, og jeg elsker det. Ved at kombinere de mange kilder med besøg på museer, tv-udseendelser om samfunds- og almen historie med diverse eksperter på hver deres felt – og bøger om lokalhistorie, dukker der nye informationer og viden op. Efterhånden er det ikke kun slægtens historie, jeg finder spændende, men hele samfundets historie og udvikling.
Mit store ønske er at samle de mange informationer og binde dem op på familiens stamtræ, så både vores slægt og samfundshistorien bliver mere ‘levende’ for mine børn og deres efterkommere. Jeg har set flere flotte eksempler på hjemmesider der gør noget i den dur, og drømmer om noget lignende. På min egen måde. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jagten på de tyske aner #3.2 Snedkeren fra Rendsburg. Med rødder i landbrug, militær og slaveri

Sidst, jeg skrev om Joachim Petersen savnede jeg mere viden om hans forældre. Ganske simpelt fordi kirkebøgerne endnu ikke var online.
Men det er de nu.
Jeg glæder mig til at dykke ned i dem og finde ud af meget mere om hvordan de voksede op og deres barndom så ud.
Jeg ved at Joachims far, Heinrich, mistede sin egen far, Christoph der var kommet til Slesvig som husslave fra Vestindien, som helt lille. Og at Joachims mor, Christina, enten mistede sine forældre i en ung alder eller aldrig opnåede deres samtykke til sit ægteskab. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jagten på de tyske aner #1.3 – Pescher, murersvenden der dukkede op på Stevns. Kom han alligevel hertil som soldat?

Mit besøg på Stadsarkivet gav kun enkelte informationer om familien Pescher. Men det var enormt hyggeligt – og spændende at gå rundt mellem reolerne, hvor der står gamle opslagsværker, vejvisere mv. Rigtig hyggeligt med et rigtigt arkiv, hvor man selv kan slå op i de originale kilder!
Til gengæld fik jeg i mellemtiden kontakt til en anden slægtsforsker, der også bruger kopierne fra murerlauget. Han kunne fortælle om noget materiale på mikrofichfilm, de ellers meget søde og hjælpsomme ansatte på arkivet ikke kunne finde frem til mig i første omgang. Samme slægtsforsker kommer ofte på arkivet, og har været så flink at støvsuge mikrofichfilmene for navnet Pescher og affotografere alt, hvad han kunne finde samt sende det til mig.
Så nu ved jeg at Johann Ernst ikke var i København før, han giftede sig med Anna Maria. I hvert fald ikke som murersvend, for han blev først optaget i deres murerlaug i 1772. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jagten på de tyske aner #2.2 Sadelmageren i Endeslev. Var han ud af en militærfamilie?

Da jeg skrev om Johan Heidenreich sidst, ventede der et besøg på Rigsarkivet for at kigge i de gamle skøder fra Vallø Gods. Selvom det var interessant læsning, dukkede der intet nyt op. Desværre.
Kan det tænkes at Johan som sadelmager havde fået tildelt en arbejderbolig som en del af lønnen og slet ikke var fæstebonde? Arbejderboliger var kendt tilbage fra 1600-tallet, og jeg har før set andre slægtninge ansat på et gods og med arbejderbolig.

Uanset hvad, var jeg stadig på bar bund i forhold til hvorfra, han kom.
Men jeg nægter at give op. Ikke endnu.
Johan kom til Enderslev ca 1721. Han var da allerede gift, med Ane Marie Jensdatter, og havde sønnen Friderich på 7-8 år, fra et tidligere ægteskab. Umiddelbart ser de ikke ud til at have haft slægtninge i Enderslev. Men de må jo komme et eller andet sted fra.
Godset var dengang ejet af dronning Anna Sophie (Frederik 4.s hustru, først til venstre hånd da han allerede var gift). Ikke at hun højst sandsynligt har haft noget med parret at gøre (selvom hun boede fast på Vallø hver sommer, er det tvivlsomt at hun ligefrem omgikkes de tjenende ånder og bønder privat), men jeg synes alligevel at det er interessant bl.a. fordi jeg som skolepige elskede historien om hende. Hun fik frataget Vallø i 1730, da hendes stedsøn, Chr. 6. blev konge og i stedet gav Vallø til sin egen hustru, den nye dronning Sophie Magdalene. Hun oprettede i 1737 frøkenstiftelse på Vallø. Hvornår og hvordan Johan og hans familie kom fra Vallø til Bistrup gods, ved jeg ikke. Det kan være at noget af jorden blev solgt fra til Bidstrup, eller at de to godser byttede jord. Det kan også være at han blev fyret eller selv rejste, da der var ejerskifte i 1730. I hvert fald står der ikke længere “paa Valløe Grevskabs gods” ud for kirkeindførsler ved familien efter 1730. Ja, jeg kan godt li’ tanken om at familien forlader Vallø omkring den tid, Anna Sophie mistede godset…!
Desværre ser det ikke ud til at fæstebrevene for tiden omkring 1730 er bevaret for Bistrup Gods. Læs mere...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather