Detektiven kalder #1 – Var Amor og Peder far og søn?

Jeg har allerede nævnt, at noget af dét, der også fascinerer mig ved slægtsforskningen, er detektiv-delen. Det kan være så svært at finde en bestemt slægtning, men når det så lykkes, er det noget af en sejr. Som regel rykker jeg mig også rent læringsmæssigt i sådan en proces, i og med at jeg har haft fat i nye kilder eller lært nye begreber, som jeg ikke kendte nok til første gang, jeg ledte efter vedkommende.

For nyligt startede jeg en serie kaldet “Detektiven kalder“. Dette indlæg er det første, og handler om Peder Amorsen og Amor Pedersen fra Vestjylland. Jeg havde længet fornemmet, at de virkelig var far og søn, men manglede det endelig bevis. Det kommer her!

Jeg har tidligere bådet skrevet om Amor Pedersen og Peder Amorsen. Navnene kunne fint tyde på, at der var tale om far og søn. Men som vi ved, er det ikke altid nok. Langt fra. Skal man bevise, at der virkelig er tale om far og søn, skal der en dåbsindførsel i en kirkebog til. Men hvad så, når kirkebøgerne for dét sogn, barnet er født i, er brændt?
Så bliver det svært.
Men ikke umuligt, for selvfølgelig er der andre kilder.
Lægdsrullerne, som jeg vender tilbage til, er f.eks. et ganske godt bud.

Men vi starter med begyndelsen. At Peder Amorsen fra Vedersø var min 3*tipoldefar, var jeg ikke i tvivl om. Det havde længe været kendt. Ved hans død i 1826 stod der, at han var 43 år gammel, og derfor måtte han jo være født ca. 1773. Men hvem var hans forældre? Ved vielsen i 1805 med min 3*tipoldemor Mette, var der nævnt to vidner, som jeg desværre ikke selv kunne gotisk skrift nok til at tyde. En slægtsforsker havde tydet det som Amor Jepsen, og eftersom det var meget almindeligt, at bruden og brudgommens fædre var vidner ved brylluppet, syntes det naturligt at denne såkaldte Amor Jepsen var brudgommens far. Det passer jo med at han skulle hedde Amor til fornavn!
Det viste sig at være en misforståelse. Problemet var blot, at vi var mange, der accepterede, at Amor Jepsen måtte være far til Peder Amorsen.
Og endnu et problem var, at hverken denne Amor Jepsen eller en 14-årig Peder Amorsen var at finde i folketællingen i 1787.

Peders begravelse i Vedersø i 1826.
Kilde: Kirkebogen for Vedersø

Det irriterede mig! Det kunne da ikke passe at de ikke var til at finde i folketællingen, hverken for 1787 eller 1801. Noget var galt… Jeg var kørt helt fast med de to, og brugte i stedet min tid på andre aner.

Da jeg så tog “52 aner på 52 uger”-udfordringen op, begyndte jeg at kigge på de aner, hvor jeg ellers var kørt fast. Eller stødt panden mod muren. En af dem var Peder Amorsen, og jeg tænkte at det måtte være muligt at finde ud af noget mere om ham. Jeg håbede, at andre kunne tyde teksten ved vielsen for mig, og måske komme med nye oplysninger.
Og det skal jeg love for! På “Slægt og data”-forummet hjalp to venlige mænd mig nemlig gevaldigt. Den ene ved at fortælle, at der slet ikke stod Amor Jepsen (hvilket forklarede, at manden ikke var til at finde), og den anden ved at guide mig igennem lægdsrullerne, som jeg indtil da ikke havde den store erfaring med.

Under lægdsrullerne fra Vedersø fandt vi en Peder Amorsen. Og kun én! Det kunne ikke være andre end min ane. Udfordringen var, at han var opgivet til at være født i 1783, og altså slet ikke 1773, som først antaget. Men som den ene af de to hjælpsomme herrer fortalte mig, var det langt fra ofte, at årstallene stemte helt. Og det har jeg selv set adskillige eksempler på, så selvom jeg lige skulle sluge forskellen på ti år, var det ikke helt umuligt at acceptere.
I lægdsrullerne står alle børn og unge angivet med deres far – eller mor, hvis ikke forældrene er gift – og dermed var det ikke så svært at finde Peder Amorsens rigtige far. Nemlig en Amor Pedersen. Se dét navn gav jo for alvor mening. Det var også til at finde på Ancestry… Her var der nemlig nævnt en Amor Pedersen, der i 1770 blev gift i sognet Hjerm med en Anna Catharina Andersdatter. Hjerm er så tæt på Vedersø, at det næsten ikke kunne være andre. Et tjek på Familysearch viste i øvrigt, at en Amor Pedersen tidligere var blevet far til flere børn sammen med en anden kvinde i området (hvilket den ene af de førnævnte så flinke herrer på forummet også havde gjort opmærksom på), men om det var den samme Amor Pedersen, var ikke helt til at vide. Udover at Amor Pedersen ved vielsen, da jeg slog den op i kirkebogen, viste sig at være enkemand!
Der var desværre ikke meget mere at komme efter. Godt nok lod navnet Amor Pedersen ikke til at være helt almindeligt, men jeg kunne stadig se at Amor var pænt brugt på egnen, selvom der var i forskellige årtier og -hundreder.
Om det var den samme Amor Pedersen, som var far til min Peder Amorsen, var stadig ikke bevist. Men noget kunne tyde på det. Bl.a. var min Peder Amorsens ældste datter opkaldt efter sin mormor Maren, mens den næste var kaldet Ane Katrine. Mon ikke det kunne være efter en farmor ved navn Anna Catharina, også nævnt som Anne Katrine…?

Peder i lægdsrullen – søn af en Amor Pedersen.
Kilde: Lægdsrullen for Vedersø

Stadig havde jeg ikke et endegyldigt bevis. Kirkebøgerne var stadig brændt, og lægdsrullerne kunne kun fortælle, at Peders far hed Amor Pedersen. Så helt sikker følte jeg mig alligevel ikke.
Som så ofte før, når det er svært at komme videre med en slægtning, tjekkede jeg de samme kilder efter igen. Jeg havde allerede læst Peder Amorsens skifte, og tjekkede det nu igen. Der stod noget om en slægtning – en Jesper Pedersen. Mon ikke det var et spor…? Den eneste Jesper Pedersen fra Vedersø på det tidspunkt var Jesper Pedersen Mogensbjerg. Hans forældre hed Peder Jespersen Mogensbjerg og Anne Marie Jensdatter. Umiddelbart var der ikke nogen klokke, der ringede – men hvordan var de så i familie? Jeg gik et led længere tilbage, og fandt så ud af at Jens Pedersens mormor hed Karen Sørensdatter Kjærgaard. Hov! Hun var også mor, via sit første ægteskab, til førnævnte Amor Pedersens hustru, Anna Catharina Andersdatter! Og så stod det klart; hvis Jesper Pedersen en slægtning til Peder Amorsen, måtte det næsten være som fætter. Og Amor Pedersen var, med andre ord, med sikkerhed far til Peder Amorsen.

Skiftet efter Peder Amorsen, hvor slægtningen Jesper Pedersen optræder.
Kilder: Skifter fra Ulfborg-Hind herred

Jeg har stillet mig tilfreds. Helt tilfreds. At Peder Amorsen var i familie med Anna Catharina Andersdatter og dennes mand, Amor Pedersen, er tydeligt. Og så kan jeg ikke konkludere andet end at de, navne og lægdsruller taget i betragtning, naturligvis var hans forældre.

Anvendte kilder:
Kirkebøger fra Nysogn, Vedersø, Hjerm og Naur & Sir sogne
Lægdsruller fra Vedersø og Rindum sogne
Skifte fra Ulfborg-Hind Herreds skiftefoged

Yderligere kilder fra de lokalhistorisk interesserede i Vedersø og omegn:
Svend Aage Nielsens fantastiske værk om Folk og beboelser i Vedersø
Erik Brejls lige så fantastiske arbejde med skifteuddrag fra bl.a. Ringkøbing (men også mange andre dele af landet)

(Visited 87 times, 1 visits today)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.