Detektiven kalder #3.1 – Hvad blev der af Andreas Pedersen?

Min tipoldefar Jens Christian Pedersens halvbror, Andreas Pedersen, havde et liv fyldt med drama.
Han blev født som uægte søn i den 10. august 1842 og boede senere med sin mor på fattighuset i Vedersø. Som ung blev han dømt for brandstiftelse og fik ti år i Horsens Tugthus. Heldigvis slap han med nedsat tid pga. god opførsel, og kom ud i friheden igen efter otte år.
Andreas blev på Horsens-egnen og fik arbejde på Engelsholm fabrik i Randbøl. I Randbøl mødte han den unge Grethe, med hvem han giftede sig i 1870. Andreas har muligvis skjult sin fortid for sin unge hustru eller svigerfamilien. I hvert fald har han angivet sit fødested som København, og enten er der tale om en misforståelse, eller også har Andreas ikke ønsket at hans rigtige baggrund skulle komme for en dag. Dog er der et notat i margen yderst til højre, der viser at Andreas oprindeligt kom fra Vedersø.

Andreas vielse med Grethe i 1870:
Kilde: Kirkebogen fra Vorbasse på sa.dk,

Grethe var vokset op i Hofmansfeldt, en koloni nær Randbøl ude på heden. Hendes far var en af de første, der fik lov til at købe sit fæste som egen ejendom. Grethe og Andreas slog sig også ned i Hofmansfeldt og blev forældre til sønnen Armand. Lykken varede dog kort, for lille Armand dør kun et halvt år gammel, og kort tid efter følger Grethe.
Herefter forsvinder Andreas for mig. Jeg ved, han ikke bliver , for ved folketællingen 1880 befinder hans sig ikke længere i Hofmansfeldt – eller i Randbøl sogn eller Vejle Amt, som sognet ville ligge i, hvis vi stadig havde amter.

Men hvor er han så?
Der er ikke noget skifte efter hans mor, der ellers ville kunne fortælle hvor han befandt sig, da hun døde. Han var heller ikke fadder til nogle af sine nevøer eller niecer, hvilket også ville kunne have afsløret hvor han boede henne i landet.
Med andre ord – han forsvinder sporløst.
Når først en mand havde været straffet, blev han ikke længere optaget i lægdsrullerne, så heller ikke dér er der nogen hjælp at hente.
Detektivhatten skal på!

Jeg begynder der, hvor han forsvinder for mig. Nemlig hos svigerfamilien.
Svigerfar Niels Pedersen erhvervede som nævnt sin fæstegård i Randbøl-kolonien. Randbøl-kolonien lå nær Billund, midt ude på heden. Den blev anlagt tilbage i 1750, da Frederik den 5. hans rådgiver på hedeområdet, grev Moltke, inviterede tyskerne til Danmark for at opdyrke heden. Disse tyske indvandrere blev kendt som kartoffeltyskere, fordi de medbragte kartofler med hjemmefra, som de netop skulle forsøge at dyrke i det danske hedeland. Når de altså først havde gjort hedejorden dyrkbar, hvilket i sig selv var et særdeles hårdt job.
Der dannedes små landsbyer i Randbøl-kolonien, som blev opkaldt efter netop kongen, grev Moltke samt administratoren for kolonien, Hans de Hofmann. Og Hofmannsfeldt var altså en af dem. En del af de mange tyskere rejste bort igen. Arbejdet var alt for hårdt i forhold til den betaling, de fik for det af den danske stat. Men gårdene var der jo stadig, og det gav altså plads til Andreas svigerfar, Niels Pedersen. Han flyttede dertil ca 1830 sammen med sin hustru og deres første barn. De fik, så vidt jeg har fundet frem til via kirkebøgerne fra Randbøl sogn, 14 børn. 7 af dem, og alle piger, nåede voksenalderen.

Randbøl Hede som den ser ud i dag. Man kan godt forestille sig hvilket øde og barsk landskab, kartoffeltyskerne og senere Andreas svigerfamilie har mødt.
Kilde: https://commons.wikimedia.org/

I 1852 underskrev Frederik den 5.s oldebarn, Frederik den 7., en lov der gjorde at alle statens fæstere kunne købe deres gårde og dermed blive selvejere. Niels købte en af de tre gårde i landsbyen Hofmannsfeldt, nemlig gården længst mod øst, der lå ved en lille dam. Der hørte også en hel del jord til, som Niels i løbet af 50’erne udstykkede til fem parceller. To af parcellerne blev med det samme solgt til to af svigersønnerne. Med tiden overdrog han gården til en tredje svigersøn, nemlig den ældste datters mand, og flyttede selv ind hos svigersønnen Peder Mikkelsen, der var gift med Nielsine, i et af de nye husmandsteder.
Det har været en tæt knyttet familie, Andreas har giftet sig ind i. Der har været sammenhold, og selvom han har skullet vænne sig til en stor, sammentømret familie efter sin egen opvækst på et fattighus og uden et forhold til sin far, har det forhåbentlig været en god oplevelse.
Jeg har selvfølgelig tjekket Niels Pedersens børnebørn i Hofmannsfeldt for at se, om Andreas eventuelt skulle have stået fadder, desværre uden held.
Men. Ved Andreas og Grethes bryllup er førnævnte Peder Mikkelsen forlover for Andreas. Det er også hos ham og Nielsine, at Grethe bor i starten af ægteskabet med Andreas, da Andreas af ukendte årsager er forsvundet. Det er nærliggende at tro, at der har været et lidt tættere forhold til netop denne søster og svoger. Så da jeg opdagede at også dette par umiddelbart forsvandt fra Randbøl inden folketællingen i 1880, blev jeg for alvor nysgerrig.
Jeg har tidligere spekuleret på om Andreas måske emigrerede, men ikke fundet noget spor efter det. Det gjorde Nielsine og Peder under alle omstændigheder, skulle det vise sig. Mon de tog deres svoger med sig? Det er ikke utænkeligt og i hvert fald, noget der værd at forfølge.

Peder og Nielsine Mikkelsen da de ankommer til Ellis Island den 3. august 1876.
Kilde: Ancestry.com

Andreas er intet sted at finde i de nyligt søgbare kirkebøger, som jeg ellers havde håbet på. Der er godt nok et par stykker, der kunne tænkes at være ham i til- og afgangslisterne, men der er begge steder ting, der ikke stemmer helt.
Peder og Nielsine emigrerede i 1876. Jeg har fundet dem både i udvandrerarkivet og som emigranter i USA. Første mål var New York, men senere hen slog Peder sig ned hos sin bror i Minnesota. Han var da enkemand.
Andreas har jeg ikke fundet i udvandrerarkivet. Jeg har heller ikke fundet ham i til- og afgangslisterne for Randbøl eller Vorbasse sogne, til trods for at han var ansat ved Papirfabrikken i Randbøl. Han er i det hele taget god til at holde sig under radaren og undslippe diverse registre!

Næste skridt er at finde Peder og Nielsine i USA. Jeg håber på at de vil kunne lede mig på sporet af om Andreas virkelig udvandrede, og hvor han i så fald endte henne.

Kilder:
Om kolonier på Randbøl Hede
https://www.rslm.dk/images/Tekst/gaardhistorier/nedlagte_gaarde/Matrnr1d_Hofmannsfeldt.pdf
https://da.wikipedia.org/wiki/Kartoffeltyskere
http://www.udvandrerarkivet.dk/udvandrerprotokollerne/
Database over emigranter, der rejste via Bremen

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.