Spændende nyt i den forgange uge

Ugen har budt på spændende nyheder, som jeg ikke kan lade være med at nævne her. Dels fra online arkiverne, men også en helt særlig og gruopvækkende historie om mine egne aner, der pludselig dukkede op.

Gamle aviser nu online
Stadsbiblioteket har færdiggjort første udgave af deres store digitaliseringsprojekt, Mediastream Aviser og nu gjort det muligt at søge og bladre i mere end en million avissider. Ren guf for en slægtsforsker!
Indtil videre er der ‘kun’ adgang for aviser ældre end den 1. januar 1916. Der tilføjes nye årgange for hvert år, der går. Dvs. næste år er aviserne fra 1916 også digitaliserede og lagt online. Loven om ophavsret dækker nemlig også aviser, og betyder at der skal gå 100 år, før aviserne er frit tilgængelige på nettet.
Ønsker man at læse i nyere aviser, skal man fortsat besøge Stadsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut.
Du kan se listen over de aviser, der allerede er online og de, der er planer om at ligge online her
Jeg har allerede testet det og fundet et par lokale artikler fra dengang mine oldeforældre var børn. Spændende at læse, hvad der rørte sig i deres hverdagsliv!

Nyt fra hinsidan
Svenske Arkivdigital har i løbet af marts måned scannet såkaldte bouppteckningar (på dansk; skifter) fra perioden 1901-1940 og lagt dem online. De er ikke helt færdige med alle len, men nået meget langt. Det er selvfølgelig mest interessant for os, der har rødder og slægtninge i det svenske. Personligt glæder jeg mig til at dykke ned i de nye bouppteckningar fra Halland og forhåbentlig finde nye informationer om min svenske oldemors søskende.
Arkivdigital har også lagt flere andre dokumenter online, bl.a. dokumenter om spionhandlinger under 2. Verdenskrig (!) og dokumenter om kirkelige handlinger i svenske kirker i udlandet, deriblandt den Svenska Gustafskyrkan i København.

Kommende nyt fra København
Københavns Stadsarkiv og Familysearch har samarbejdet om at ligge mere end 600.000 sider fra mere end 1000 protokoller i Stadsarkivet online. Det bliver tilgængeligt på nettet i slutningen af denne måned, og jeg kan ikke vente med at se, hvad der nu kommer frem om de københavnske slægtninge, hvor flere af dem allerede har vist sig at være nogle farverige personligheder.

Barnemordet i Hjerm
Ugen har som nævnt også indeholdt en hel særlig nyhed for mig personligt. P. Nørskov Lauritsens bog “Hjerm Sogn”, som jeg har bestilt på fjernbiblioteket, kom endelig frem. Der gik ikke mange sekunder, fra jeg kom ind af hoveddøren, til jeg havde sat mig i sofaen og bladret lidt i den på må og få. Jeg har en ane, Amor Pedersen, som det har været svært at finde informationer om. Han boede i Hjerm sogn i Vestjylland og jeg håbede at kunne finde nyt i denne bog. Det skal jeg love for, at jeg gjorde! Mens jeg sad der, spændt og nysgerrig, sprang følgende sætning op fra de gulnede sider:
“Amor Pedersens barn Karen, 1 Aar, Hjortborghus, dræbt. (Om dette Barnemord se Hardsyssels Aarbog, 1926).”
Gys! Den omtalte årbog viste sig heldigvis at ligge online (ellers ville jeg ikke sove roligt, før jeg havde dén bog hjemme) – og så rullede der sig ellers noget af en spændende historie ud, der selv nu giver gåsehud. En historie, som jeg helt sikkert skal fortælle meget mere om under udfordringen “52 uger, 52 aner” ved lejlighed. Jeg kan dog gudskelov afsløre, at det ikke var Amor selv, der stod bag det bestialske mord.

Kilde: Eget billede. Redigeret. En dag kommer disse lokalaviser måske også på digitalt arkiv…

(Visited 132 times, 1 visits today)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *